Rakelings
Yolanda Entius fragment | in de pers | Selexyz debuutprijs
 
selexyz-debuutprijs


selexyz debuutprija

Yolanda Entius en Patricia de Groot
Met Rakelings won ik in 2006 de Selexyz debuutprijs (voorheen de Marten Toonder/ Geertjan Lubberhuizenprijs), bestaande uit tienduizend euro en een roze uitvouwbare kubus met daarop mijn naam. Diezelfde middag won Robbert Welagen de Selexyzdebuutprijs 2007 voor zijn roman Lipari.

Uit het juryrapport van 2006:
Ruim dertig inzendingen kreeg de jury voor de Selexyz debuutprijs 2006 te lezen, en de verscheidenheid aan genres was groot. Thrillers, satirische zedenschetsen, toekomstfantasieën en autobiografische romans wisselden elkaar af. Opvallend was de aanwezigheid van verschillende verhalenbundels, iets wat de jury verheugt omdat het korte verhaal een betrekkelijk onderbelicht genre is in de Nederlandse literatuur. Verder blijkt dat een debutant allang niet meer zogenaamd ‘jong’ hoeft te zijn. Een groot aantal van de prozadebutanten van 2006 heeft al carrière gemaakt in een ander vakgebied. Opvallend daarbij is het grote aantal debutanten die bekend zijn uit de wereld van televisie, film en theater. In sommige gevallen had de jury de indruk dat het bij een eenmalig uitstapje naar de literatuur zal blijven, mede gezien de kwaliteit van het gebodene. Maar daar was tenminste één gunstige uitzondering op, zoals zal blijken.
(...)
Yolanda Entius heeft met Rakelings een ambitieuze, breed opgezette roman geschreven, waarin de willekeurige, zinloze dood van een jongetje bij een busongeluk centraal staat. Met veel mededogen schetst Entius mensen die zich staande proberen te houden en soms op de rand van de waanzin balanceren. Toevallige omstandigheden brengen hun levens samen, waarna ze zich aan elkaar vastklampen of elkaar noodgedwongen weer loslaten. De diverse verhaallijnen schuiven langs elkaar heen en raken elkaar op beslissende momenten, die grote indruk maken.

Met waardering voor het bijzondere karakter van elk van deze vijf debuten, is de jury toch unaniem tot een winnaar gekomen. De jury is onder de indruk van de gedurfde opzet van het winnende boek, waarin de complexe verhaalstructuur in dienst blijft staan van het centrale thema, de confrontatie met het noodlot. Ontroerend is hoe de personages, ondanks hun tekortkomingen, toch manieren vinden om te overleven. Het samengaan van dood en leven heeft de schrijfster op overtuigende wijze onder woorden gebracht, wat zijn climax vindt in een onvergetelijke slotscène. De schrijfster is theatermaker en regisseur, maar de jury hoopt dat dit een verdere literaire carrière niet in de weg zal staan.

De winnaar van de Selexyz debuutprijs 2006 is Yolanda Entius met haar roman Rakelings.